Tiramisu to klasyczny włoski deser, który z łatwością spróbujecie w niemalże każdym zakątku Włoch. Pierwszy raz przyrządzono go w 1970 roku w mieście Treviso, a jego inspiracją było włoskie zabaione. Oznacza to, że w tym przypadku to nie długowieczna historia deseru odpowiada za jego popularność, a sam smak, w którym zakochali się wszyscy. To, co sprawia, że jest wychwalany na całym świecie, to doskonała subtelność i delikatność kremu, który rozpływa się w ustach. W połączeniu z herbatnikami nasączanymi w mocnym espresso, tworzy wysublimowany smak z delikatnymi nutami ostrości kawy. Jednym zdaniem – idealny o każdej porze dnia i nocy!
Nasz przepis na tiramisu to wariacja tego oryginalnego, która zdecydowanie bardziej odpowiada naszym kubkom smakowym. Zrezygnowaliśmy z opruszenia deseru kawą, na rzecz mlecznego kakao, a także dodaliśmy drobno skrojoną czekoladę mleczną. Resztę zachowaliśmy jak najbardziej autentycznie, aby zostawić włoskie korzenie w najlepszym wydaniu. Zaufajcie nam, taki wariant pokochają wszyscy!
Instrukcje
Składniki:
- 5 dużych jajek
- 300 g biszkoptów Savoiardi
- 500 g serka Mascarpone
- 65 g cukru
- 400-500 ml kawy espresso
- 100 g czekolady mlecznej
- Kakao

Przygotowanie
Przygotuj około 3 filiżanek mocnego espresso, przelej do szerokiego naczynia i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Zagotuj wodę w czajniku i przełóż wszystkie jajka do miski. Sparz jajka, powoli polewając je wrzątkiem przez około 10 sekund. Do dwóch mis dodaj wcześniej oddzielone żółtka i białka, a następnie do każdej z nich dodaj po 32 g cukru.

Zacznij ubijać jajka mikserem na wysokich obrotach, aby uzyskać idealną konsystencję obydwu kremów. W przypadku żółtek konsystencja musi być mocno napowietrzona i kremowa, natomiast w przypadku białek należy osiągnąć bird peak, czyli zagęszczenie dość sztywno utrzymujące się na łopatkach miksera. Następnie dodaj do każdego naczynia po 250 g serka mascarpone i ponów miksowanie na wolnych obrotach do uzyskania kremowego i gęstego kremu. Gotowe kremy szczelnie przykryj folią spożywczą i pozostaw w lodówce, aby delikatnie zgęstniały.
WAŻNE
Pamiętaj, że zbyt długie miksowanie może zważyć kremy i konsystencja stanie się wodnista. Miksuj wyłącznie do idealnego połączenia składników.


Przygotuj formę do pieczenia i zacznij zamaczać biszkopty przez 2-3 sekundy we wcześniej schłodzonym espresso. Dokładnie wyłóż nimi całą formę, dokładając dodatkowe małe kawałki, jeśli pozostało wolne miejsce po bokach formy. Wylej pierwszą warstwę żółtkowego kremu i dokładnie rozprowadź silikonową łopatką, aby masa dotarła we wszystkie zakamarki. Powtórz namaczanie i układanie biszkoptów na kremie i wylej drugą warstwę kremu z białek, rozprowadzając go później szpatułą.

Drobno pokrój mleczną czekoladę i przesyp kakao do sitka, a następnie rozprowadź je po całej powierzchni ciasta. Przykryj formę folią spożywczą i odstaw tiramisu do lodówki najlepiej na 24 godziny, do uzyskania właściwej gęstości deseru.

Tiramisu gotowe! Pozostało cieszyć się obłędnym deserem do pysznej, porannej kawki. Obserwujcie nas po więcej!