Czy jesteś jednym z domowych kucharzy, którzy zdecydowanie preferują prostotę w kuchni? Nie lubisz używać urządzeń takich jak blendery, krajalnice, czy frytkownice, a na myśl o wielofunkcyjnych urządzeniach masz ciarki? Skoro tu trafiłeś, to na pewno nie! Cała nasza załoga uwielbia gotować i każde nowe urządzenie kuchenne, które w jakikolwiek sposób może ułatwić gotowanie, jest mile widziane na naszych kuchennych półkach.
Kuchnia w ostatnich latach stała się czymś więcej niż tylko miejscem do przyrządzania posiłków. Przeobraziła się w miejsce, które ma szczególne znaczenie dla wielu rodzin, które celebrują w niej wspólne chwile, relaksują się po stresującym dniu w pracy i realizują się we własnych pasjach. To właśnie tam odkrywamy w sobie artystów, bez znaczenia, czy podczas gotowania jesteśmy spontaniczni, czy ściśle trzymamy się określonych w przepisach proporcji. Nie ma dań dwóch kucharzy, które smakują tak samo, tak jak nie ma takich samych obrazów dwóch różnych artystów. Czy przypominasz sobie smak rosołu mamy? Nikt nie jest w stanie odtworzyć tego smaku, będąc nawet w posiadaniu najdokładniejszego przepisu. Dzieje się tak dlatego, że każdy z nas wkłada cząstkę siebie w gotowanie, dzięki czemu dania są tak unikalne.
Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym kucharzem, studentem, 40-letnim prawnikiem, czy po prostu szukasz prezentu dla najbliższej osoby. Odpowiednie wyposażenie kuchni wzniesie twoje kuchenne rewolucje na zupełnie inny poziom. Nowoczesne urządzenia kuchenne mają naprawdę wiele przydatnych zastosowań i nie wyobrażamy sobie bez nich domowego gotowania. Mając to na uwadze, zebraliśmy kolekcję przydatnych urządzeń kuchennych, które każdy smakosz powinien posiadać.
1. Ryżowary

Zaskoczony? Pomimo że ta lista w żaden sposób nie została ułożona hierarchicznie, to ryżowary nie znalazły się przypadkowo na pierwszej pozycji. Z wielu przyczyn urządzenia te musiały być wyeksponowane względem pozostałych urządzeń kuchennych, których używamy na co dzień. Obserwując w internecie azjatycką scenę kulinarną, zawsze nurtowało nas to samo pytanie: co jest sekretem przygotowania idealnego ryżu, który jest podstawą kultowych dań azjatyckich? Odpowiedź jest prosta – niemalże wszyscy mieszkańcy Azji są w posiadaniu urządzeń do gotowania ryżu, które są naprawdę intuicyjne i proste w obsłudze, a także zaoszczędzają wiele wysiłku w porównaniu do gotowania ryżu tradycyjnym sposobem. Ale nie wygoda jest tu najważniejsza, a to, w jaki sposób urządzenie doprowadza teksturę i smak ryżu do perfekcji. Powolne gotowanie na parze ryżu gwarantuje, że będzie on zawsze idealnie puszysty i jednocześnie sypki. Nad zakupem tego urządzenia powinny szczególnie zastanowić się osoby przykładające dużą wagę do zdrowia, ponieważ taka forma obróbki termicznej pozwala na utrzymywanie wszystkich składników odżywczych wewnątrz produktu.
Lubisz zapraszać znajomych, którzy są królikami doświadczalnymi twoich poczynań kulinarnych? W takim razie to urządzenie jest idealne dla Ciebie, ponieważ po zakończeniu procesu gotowania urządzenie przełącza się w tryb utrzymywania temperatury ryżu nawet do 5 godzin, co pozwoli zachować jego idealną strukturę przy wydawaniu dań dla większej ilości osób. Zainteresowany? Zerknij na urządzenia do gotowania ryżu w naszej ofercie i wybierz coś dla siebie!
2. Roboty planetarne

Roboty planetarne są nam bardzo bliskie i zajmują pierwsze miejsce jako najczęściej używane urządzenia kuchenne w naszych domach. To, za co je najbardziej doceniamy to ich niesamowita wielofunkcyjność, dzięki której możemy je wykorzystywać w szeregu różnorodnych przepisów. Ale co tak naprawdę czyni je tak wyjątkowymi? Pewnie pomyślałeś, że wygoda – w końcu to robot, który robi ciasta i desery za nas, a my tylko dodajemy do niego składniki. Oczywiście, jest to ogromne ułatwienie, ale nie uważamy tego za największą zaletę robotów planetarnych. Jeśli kiedykolwiek mieliście doświadczenia z przygotowywaniem włoskiej focaccia, pączków lub podjęliście się karkołomnego zadania przygotowania idealnego ciasta na pizzę neapolitańską, to doskonale wiecie, co chcemy powiedzieć. Dla tych, którzy nie wiedzą, szybkie sprostowanie. Aby wydobyć z tych ciast wszystko, co najlepsze, konieczne jest przebrnięcie przez czasochłonny i uciążliwy proces wyrabiania ciasta oraz zachowywanie odpowiednich ram czasowych fermentacji. Tutaj z pomocą przychodzą nam roboty planetarne, które są wyposażone w specjalne haki lub spirale do wyrabiania ciast. Zaletą takiego rozwiązania jest możliwość wielostopniowej kontroli szybkości wyrabiania ciast (tak, aby go nie przegrzać, co prowadzi do gorszych efektów na etapie wyrastania), znaczne skrócenie czasu pracy, a co najważniejsze – nasze dłonie podziękują nam, że oszczędziliśmy im 40-minutowej harówy nad ciastem.
Wybór odpowiedniego robota planetarnego jest naprawdę trudny, ponieważ musimy zwracać uwagę na kilka kwestii jednocześnie. Najważniejszym parametrem jest moc urządzenia – zdecydowanie lepiej wybrać sprzęt, który posiada moc powyżej 600-700 Watów, ponieważ sprzęty cechujące się słabszą mocą nie radzą sobie z ciastem o wysokich poziomach hydracji. Drugim najważniejszym czynnikiem jest wybór odpowiedniej wielkości misy – musimy zastanowić się, czy będziemy gotować dla 1, 2 osób czy może dla całej rodziny. Na początek z pełną odpowiedzialnością możemy polecić wybranie przynajmniej 4 litrowej misy, chyba że zamierzamy gotować dla większej ilości osób – warto wtedy rozważyć modele z 8-10 litrowymi misami. Ostatnią kwestią jest wybranie modelu z odpowiednią dla nas ilością akcesoriów. Tutaj możliwości są ogromne, dlatego każdy powinien sam zadecydować czego właściwie potrzebuje. Roboty planetarne mogą być wyposażone w specjalne nakładki imitujące wyciskarki do cytrusów, miksery, maszynki do mielenia mięs i zbóż, przystawki do lodów i wiele, wiele więcej.
3 i 4. Wolnowary Sous-Vide i zgrzewarki próżniowe

Początkowo lista miała składać się z 5 urządzeń, ale przedstawiając jedno z nich nie mogliśmy nie wspomnieć o drugim, ponieważ razem tworzą idealny duet. Są to zgrzewarka próżniowa i wolnowar sous-vide. Jesteś fanem idealnie wypieczonych mięs? Cenisz sobie najwygodniejsze rozwiązania w kuchni? Jeśli na obydwa pytania odpowiedziałeś twierdząco, to te urządzenia są idealne dla Ciebie. Metoda gotowania sous-vide polega na powolnej obróbce cieplnej produktów zanurzonych w wodzie przy użyciu bardzo niskich temperatur nieprzekraczających 100 stopni Celsjusza. Sam proces gotowania odbywa się w „próżni”, czyli najzwyczajniej mówiąc z wykorzystaniem woreczków próżniowych. Co wyróżnia dania przygotowywane taką metodą? W odróżnieniu od klasycznego gotowania w wodzie wszystkie smaki i aromaty pozostają wewnątrz woreczków, przez co produkty zachowują swój naturalny i wyjątkowy smak.
To, co nas przekonało do tych specjalistycznych urządzeń to prostota ich obsługi. Zanim postanowiliśmy eksperymentować w kuchni ich zastosowanie widzieliśmy wyłącznie w programach telewizyjnych typu Masterchef. Stworzyło to w naszych głowach mylny obraz tego, że obsługa tych urządzeń jest skomplikowana. W rzeczywistości okazało się, że nic bardziej mylnego! W skrócie: wkładasz do woreczka swoje ulubione składniki, odsysasz powietrze za pomocą zgrzewarki, ustawiasz odpowiednią temperaturę na wolnowarze, wkładasz i czekasz. Brzmi trudno? Wręcz przeciwnie, jest to dziecinnie proste i każdy nawet bez jakiejkolwiek wiedzy kulinarnej jest w stanie z tym sobie poradzić. Jest to świetne rozwiązanie, także dla osób, które mają obawy przed przyrządzaniem mięs, a szczególnie wołowiny, która nie należy do najtańszych wyborów. Nic dziwnego – w końcu nikt nie chciałby wydać kilkudziesięciu złotych za okazały kawałek mięsa, żeby później pozbawić go wszystkich smaków i aromatów poprzez zbyt długie smażenie, nie wspominając już o końcowej teksturze suchej jak podeszwa. Sami należeliśmy do takich osób i to właśnie te urządzenia pozwoliły nam na poczucie komfortu i swobody w obchodzeniu się z delikatnymi produktami. Teraz już zawsze przygotowujemy tak samo perfekcyjne steki, jak w restauracji, co stało się wśród naszego otoczenia naszą wizytówką.
Nie możemy również zapomnieć nadmienić o świetnym zastosowaniu samej zgrzewarki próżniowej. Jej przydatność można wytłumaczyć na wszystkim nam znanym przykładzie. Chyba wszyscy jesteśmy świadkami corocznego, świątecznego rytuału polskich rodzin, który polega na kilkudniowym maratonie gotowania w ilościach hurtowych, które wystarczyłyby dla całej armii przynajmniej na miesiąc ucztowania. Co z tego, że będziesz wyjadać z lodówki przez cały następny tydzień, żeby się nie zmarnowało? Dla naszych mam najważniejsze jest to, żebyś przypadkiem nie zjadł niczego przed świętami! Z rozwiązaniem przychodzi zgrzewarka próżniowa, która niejednokrotnie uratowała nasze żołądki przed eksplozją. Z jej użyciem możesz bezproblemowo konserwować praktycznie wszystkie produkty spożywcze, znacznie przedłużając ich datę spożycia. Święta tuż tuż, lepiej się zastanówcie, czy szkoda wam kilku złotych kosztem nudności i rozepchanego żołądka!
5. Blendery

Chyba ciężko o urządzenie w kuchni tak powszechne i o tak zróżnicowanym zastosowaniu, jak blender. Całe szczęście, że urządzenia kuchenne nie mają nóg, bo wraz z rozpoczęciem sezonu letniego nasz uciekłby od swoich oprawców. Nic nie poradzimy na to, że jesteśmy uzależnieni od świeżych, orzeźwiających smoothie, które można przygotować w tym urządzeniu w czasie krótszym niż 60 sekund. W innych okresach również zawsze znajdujemy jego zastosowanie do przecierania, miksowania czy rozdrabniania, dlatego możecie sobie wyobrazić, że ten sprzęt nie ma z nami lekko.
Blendery możemy podzielić na dwie główne grupy: kielichowe i ręczne, których zastosowanie delikatnie się różni. Najczęściej używamy tych pierwszych, ze względu na wygodę i na wcześniej wspomnianą miłość do smoothie. Jednak w przypadkach takich, jak przygotowywanie kremowych zup lub aksamitnych sosów, to te drugie są zdecydowanie lepszym wyborem. Większość dostępnych modeli blenderów ręcznych w naszym sklepie oprócz samej końcówki miksującej posiada w zestawie różne dodatkowe nakładki, które znacznie rozszerzają zastosowanie tych urządzeń. Blendery kielichowe z kolei często zwane są „koktajlerami” ze względu na ich częste zastosowanie przy przyrządzaniu shaków i koktajli. Cechują się większą mocą silnika względem swoich ręcznych odpowiedników, dzięki czemu większość modeli bezproblemowo kruszy lód, który jest bazą orzeźwiających napoi. Nie masz tego urządzenia w swoim kuchennym akcesorium? Koniecznie sprawdź co mamy do zaoferowania!
6. Urządzenia do wypiekania chleba

Kojarzysz ten moment, kiedy wchodzisz po pracy do piekarni z chęcią zakupu pysznego, mięciutkiego chleba, który z odrobiną masełka i w akompaniamencie deski wyselekcjonowanych serów umili ci wieczór, a na półce zauważasz tylko ten jeden ostatni, który ewidentnie nie jest pierwszej świeżości? My niestety tak i za każdym razem wychodziliśmy z piekarni ze smutkiem na twarzy, jakbyśmy cały entuzjazm zostawili w tym pomieszczeniu wraz z myślą o idealnym pieczywie. Ktoś może pomyśleć, że żadna strata, skoro możemy go zawsze kupić w dowolnym markecie. Jasne, że możemy, ale prawda jest taka, że jakość pieczywa w dyskontach pozostawia wiele do życzenia, a tablica Mendelejewa w składzie nie jest najlepszą rekomendacją. Z rozwiązaniem przychodzi kolejne unikalne urządzenie, którym jest domowy wypiekacz do chleba.
Praca urządzenia przebiega w sposób, który najbardziej doceniamy, czyli jest w pełni zautomatyzowana. Jedyne co wystarczy zrobić, aby cieszyć się świeżym, domowym, a co najważniejsze zdrowym pieczywem to dokładne odmierzenie wszystkich składników i wsypanie ich do formy opiekacza. Na tym etapie wystarczy wybrać odpowiedni program na panelu urządzenia i obserwować, jak wbudowane mieszadła tworzą ciasto o idealnej, elastycznej strukturze. Zaraz po tym urządzenie przystępuję do ostatniego etapu, czyli samego wypieku, który w zależności od modelu urządzenia i wielkości bochenka trwa w granicach 50-70 minut. Urządzenia niektórych producentów wyposażone są również w wiele ciekawych funkcji, jak np. wybór preferowanego rodzaju skórki (jasna, przyrumieniona, ciemna), czy wypiek chlebów bezglutenowych. Niektóre modele posiadają również dodatkowe funkcje, które można wykorzystywać do przygotowywania marmolad, słodkich bułek lub nawet ciasta na makaron. Jeśli nigdy wcześniej nie mieliście doświadczeń z wypiekaniem chleba, to musicie nam uwierzyć na słowo, że własny wypiek smakuje najlepiej.
7. Frytkownica beztłuszczowa

Ostatnim już urządzeniem, które chcemy wam przedstawić, jest wszystkim dobrze znana frytkownica beztłuszczowa. W ostatnim czasie obserwujemy ogromny wzrost popularności tych urządzeń kuchennych i z każdej strony jesteśmy atakowani filmikami, które pokazują jej funkcjonalność na tle przepisów z całego świata.
Dlaczego to urządzenie zebrało tak dużą liczbę fanów? Powodem rozpoznawalności urządzenia jest ciekawa specyfika jego działania. W odróżnieniu od klasycznych frytkownic ten typ wykorzystuje mechanizm oparty na podgrzewaniu powietrza do bardzo wysokich temperatur. W efekcie możemy otrzymać idealnie wypieczone i chrupkie frytki w zaledwie kilka minut, które są pozbawione charakterystycznego posmaku tłuszczu, który dla jednych jest zdecydowanym atutem, a dla innych wręcz przeciwnie. Ale to nie smak zadecydował o przeważającym uznaniu względem klasycznych rozwiązań, a kaloryczność dań wychodzących z frytkownic beztłuszczowych, która w przypadku frytek jest dwukrotnie mniejsza i posiada, aż 5-krotnie zredukowaną ilość tłuszczy. Pomimo tego, że osobiście wychodzimy z założenia, że dla smaku warto zrobić wszystko, to te liczby zrobiły na nas ogromne wrażenie i wcale się nie dziwimy, dlaczego tak wiele osób decyduje się na zakup tych urządzeń kuchennych. Do jedynych minusów tego sprzętu możemy jedynie zaliczyć dłuższy czas operacyjny oraz wyższą cenę względem klasycznych urządzeń.
Wspominaliśmy o frytkach z oczywistego powodu, ale nie możemy zapomnieć o innych atutach tej zdrowszej alternatywy, którą jest bardzo bogata różnorodność zastosowania, porównując do tradycyjnych metod smażenia na głębokim tłuszczu. Za pomocą tego urządzenia możemy przygotowywać niemalże wszystko – od mięs przez warzywa, aż po nieskomplikowane desery. Pomimo że frytkownica beztłuszczowa potrafi zająć nieco przestrzeni na blacie w kuchni, to ten problem przestaje być istotny, kiedy dla wielu użytkowników skutecznie zastępuje piekarnik czy patelnie i pełni funkcję głównego urządzenia w kuchennym arsenale.