Sortuj wg
  • Domyślne sortowanie
  • Sortuj wg popularności
  • Sortuj wg średniej oceny
  • Sortuj od najnowszych
  • Sortuj po cenie od najniższej
  • Sortuj po cenie od najwyższej
Cena

Filtruj wg ceny

Moździerze kuchenne – idealny do kuchni z tradycjami

Czy istnieje coś bardziej aromatycznego niż przyprawy świeżo starte w moździerzu kuchennym? Akcesorium znane w kulinarnym świecie od tysiącleci pozwala dziś na przygotowanie pachnącej mieszanki curry, aromatycznych marynat czy pysznego pesto. Moździerz jest bezcennym pomocnikiem szefów kuchni na całym świecie. W tej kategorii naszego sklepu znajdziesz całą kolekcję moździerzy granitowych, żeliwnych lub ceramicznych. Znajdź ten, który będzie idealny do Twojej kuchni.

Do czego służy moździerz w kuchni?

Pesto, marynata, mieszanka ziołowa, mieszanka herbaciana – jest wiele produktów do gotowania, które możesz własnoręcznie przygotować w kuchennym moździerzu. Pachną i smakują intensywniej niż te kupowane, dlatego w najlepszych restauracjach kucharze decydują się na samodzielne ucieranie takich mieszanek. Moździerz kamienny czy ceramiczny to naczynie z tłuczkiem, które poradzi sobie z kruszeniem, rozdrabnianiem czy ucieraniem nawet najtwardszych ziaren. Jakie przybory u nas kupisz?

Jak używać moździerza granitowego? Idealny do twardych przypraw

Do miseczki z kamienia z dołączonym tłuczkiem wystarczy włożyć ziarna i zacząć ucierać. W moździerzu kamiennym utrzesz twarde ziarna takie ziele angielskie i ziele kolendry, orzechy, siemię lniane czy sezam i każdy rodzaj ziarna. Zwróć uwagę na opisy poszczególnych moździerzy z granitu. Tłuczek powinien być dobrze wyważony i wyprofilowany, a misa właściwie oszlifowana. Ciężkie naczynie ułatwia rozdrabnianie składników – misa nie powinna przesuwać się w czasie pracy.

Moździerze żeliwne – wytrzymałe i poręczne

Alternatywą dla moździerzy kamiennych są moździerze żeliwne. Są nieco lżejsze od granitowych, co ułatwia przestawianie ich w kuchni. Dopasowują się do wystroju zarówno kuchni nowoczesnych, jak i rustykalnych – są ponadczasowe. Pamiętaj, by myjąc moździerz żeliwny nie używać detergentów.

Moździerze ceramiczne i stalowe – ekonomiczne narzędzie do przygotowywania aromatycznych mieszanek

Kolejnym rodzajem mis do ucierania, który oferujemy w naszym sklepie są moździerze ceramiczne. Doskonale sprawdzą się do rozcierania pesto, przygotowywania domowych marynat i tworzenia unikalnych mieszanek ziołowych. Moździerze porcelanowe są niedrogie i lekkie oraz estetycznie wyglądają. Nie pochłaniają zapachów ani wilgoci. Łatwo je umyjesz w zlewie, podobnie jak moździerze do przypraw stalowe, które są dużo wytrzymalsze od ceramicznych i można w nich ucierać również twarde nasiona i orzechy.

Przyjrzyj się lepiej tej kategorii – moździerze kuchenne mają różne średnice i są przystosowane do różnych zadań. Który model będzie idealnie pasować do Twojej kuchni?