Kuchnia to miejsce magiczne, ale pełne pułapek. Zarówno doświadczeni kucharze, jak i początkujący miłośnicy gotowania, mogą popełnić błędy, które...
Baklava – pistacjowe uniesienie
Baklava to tradycyjny turecki deser, który zdobył powodzenie również w innych kuchniach Bliskiego Wschodu, na Bałkanach i w regionach...
Maszynka do makaronu – czy warto się w nią wyposażyć?
Każdy smakosz śródziemnomorskiej kuchni doceni prawdziwy domowy makaron. Nic dziwnego, w końcu nie da się go porównywać do tego...
Ekspresy do kawy – jak wybierać dobre ekspresy, czym się charakteryzują?
Picie kawy to dla wielu osób uzależniająca rutyna, praktycznie rytuał przed rozpoczęciem pracy. Czy warto robić kawę w klasyczny sposób,…
Czy warto kupić frytkownicę beztłuszczową?
Coraz większa świadomość na temat tego, jak to, co jemy wpływa na nasze zdrowie, sprawia, że chętniej stawiamy na nieco…
Crème brûlée – francuski rarytas
Crème brûlée to klasyczny francuski deser składający się z kilku prostych składników. Za jego twórcę uważa się François Massialota, który…
Urządzenia kuchenne retro
Styl retro od dawna cieszy się ogromną popularnością. Nie brakuje osób, które chętnie sięgają nie tylko po to, co naprawdę…
Sbriciolata – ziemniaczane szaleństwo
Ziemniaczana sbriciolata to jedna z wariacji popularnego włoskiego ciasta Torta Sbrisolona, ale w wersji wytrawnej. Jest niesamowicie prosta w przygotowaniu…
Dlaczego warto mieć wyciskarkę do soków?
Obecnie coraz więcej uwagi poświęca się zdrowemu odżywianiu. Nasza świadomość na temat tego, jak to, co jemy wpływa na to,…
Croquetas De Jamón – rodem z tapas baru
Croquetas de Jamón to jedne z najsłynniejszych hiszpańskich przystawek, które uwielbiają zarówno turyści, jak i lokalni mieszkańcy. Znajdziemy je w…