Wyjątkową brytfanną żeliwną marki Kinghoff zachwycisz się za każdym razem, gdy użyjesz tego niesamowicie funkcjonalnego naczynia kulinarnego. Dzięki niemu twoje kulinarnie eksperymenty nabiorą wyjątkowego charakteru.
Czym charakteryzują się żeliwne naczynia kuchenne?
Właściwości żeliwnych naczyń gwarantują doskonałe przechowywanie ciepła, co przekłada się na stopniowe i równomierne dojrzewanie smaków w naszych potrawach. Co więcej, dbają one również o nasze zdrowie. Wykorzystanie naturalnego żeliwa ogranicza wnikanie szkodliwych substancji do naszego jedzenia w porównaniu do innych rodzajów naczyń. Dodatkowym bonusem jest fakt, że podczas gotowania w żeliwnych garnkach uwalnia się niewielka ilość żelaza, niezbędnego dla naszego organizmu. Jest to szczególnie korzystne dla osób zmagających się z niedokrwistością.
Brytfanne żeliwną oferujemy w dwóch rozmiarach [wys x szer x gł]:
Brytfanna żeliwna KH-1522 11 x 30 x 22,5 cm – 4,5 l
Brytfanna żeliwna KH-1613 11,5 x 33 x 26 cm – 6,2 l
Minimalna ilość tłuszczu, zero przywierania
Wewnętrzne i zewnętrzne powierzchnie są niezwykle odporne na uszkodzenia, takie jak zadrapania czy pęknięcia. Duża brytfanna żeliwna Kinghoff wytrzymuje wysokie temperatury do 280°C. Dzięki wyjątkowej jakości żeliwa i emalii o właściwościach nieprzywierających ten garnek łączy w sobie niską przyczepność z wysoką odpornością mechaniczną i chemiczną. Wewnętrzna powłoka, umieszczona na falistym dnie lub o zmodyfikowanym kształcie, umożliwia gotowanie z minimalną ilością tłuszczu oraz zapobiega przywieraniu żywności do dna naczynia.
Pielęgnacja naczyń żeliwnych
Elegancka, czarna powierzchnia została uzyskana dzięki wyjątkowemu procesowi wypalania żeliwa w oleju roślinnym przy bardzo wysokiej temperaturze. Ponadto, powierzchnia została oksydowana, co minimalizuje ryzyko korozji. Zalecamy regularne konserwowanie garnka przez pokrycie go cienką warstwą oleju jadalnego, aby utrzymać jego doskonałą kondycję.