Żeliwna patelnia do smażenia o średnicy 36 cm jest nieco większa od pozostałych stworzona specjalnie z myślą o przygotowywaniu posiłków dla wielu osób jednocześnie. Idealnie sprawdza się w smażeniu różnorodnych potraw takich jak mięso, grzanki francuskie, czy też ryby. Krótko mówiąc, idealna do codziennego użytku. Żeliwo, z którego została wykonana patelnia, jest naturalne i odporne na uszkodzenia zapewniając przy zakupie, że nie będą jej Państwo musieli wymieniać przez wiele kolejnych lat. Jest wytrzymała na wysokie temperatury, a jej delikatnie wklęśnięte dno zapobiega odkształceniom podczas korzystania w wysokich temperaturach. Wytrzymała i wygodna stalowa rączka umożliwia używanie patelni w piekarniku.
Wyjątkowość patelni Skeppshult
Patelnie marki Skeppshult są impregnowane olejem rzepakowym już podczas produkcji i w tej formie dostarczane do odbiorcy. Oznacza to, że są one gotowe do użycia. Należy je jedynie opłukać bieżącą ciepłą wodą w celu usunięcia ewentualnego kurzu i pozostałych nieczystości mogących pojawić się podczas np. transportu lub magazynowania. Ponadto są one produkowane wyłącznie z naturalnych materiałów, czego skutkiem są dwie podstawowe zalety wynikające z tego faktu:
- Po pierwsze, powierzchnia patelni jest jedynie impregnowana, a nie powlekana lub emaliowana. Naczynie jest zatem naturalnie wzbogacone żelazem, którego stale brakuje w naszej codziennej diecie. Podczas użytkowania naczyń żeliwnych, część tego pierwiastka przenika do potraw wzbogacając ich skład
- Po drugie, impregnowany olej zapobiega przywieraniu potraw. Użycie patelni wymaga jednak wprawy i wyczucia: powierzchnia staje się coraz bardziej odporna na przywieranie w miarę upływu czasu. Im częściej używana w wysokich temperaturach, tym bardziej impregnowany olej ochrania jej powierzchnię. Należy jednak pamiętać o regularnym impregnowaniu patelni.
Solidna konstrukcja
Kiedy po raz pierwszy mamy do czynienia z produktem marki Skeppshult, od razu zwracamy uwagę na jego znaczącą wagę. Z pewnością ogranicza ona możliwości manualne, ale jego zalety znacznie przewyższają wady. Naczynie ma powierzchnię o grubości 5 mm, co zapewnia to równoległy rozkład ciepła podczas nagrzewania oraz zapobiega ochładzaniu się patelni podczas dodawania żywności. Innym aspektem jest odporność żeliwnych produktów na wysokie temperatury.
Patelnia została przystosowana do pracy na wszystkich rodzajach kuchni, takich jak: indukcyjne, gazowe, a nawet elektryczne. Wierzymy w nasze produkty, jesteśmy przekonani co do ich wysokiej jakości i z tego powodu na żeliwo udzielamy 25 letniej gwarancji.