Czym się kierować przy wyborze dobrych garnków kuchennych?

Dobre garnki kuchenne

Dobry garnek kuchenny to podstawowe narzędzie w kuchni i szansa poprawienia codziennej diety całej rodziny. Na rynku występuje wiele modeli garnków, często zestawianych w rankingach branżowych. Można również spotkać rzeczywiste polecenia zawodowych kucharzy, czy odnieść się do techniki gotowania, chociażby na parze i dopiero na tej podstawie podjąć decyzję zakupową. Czym się kierować podczas selekcjonowania garnków kuchennych i w czym tkwi ich jakość? Istnieje kilka uniwersalnych dla wszystkich pasjonatów smacznej kuchni. Poniżej kilka z nich:

Dlaczego warto w pierwszej kolejności dopasować garnek pod kątem rozmiaru do kuchenki?

Jedna z najważniejszych zasad dotyczy dopasowania garnka do rodzaju kuchenki i naturalnie rozmiarów. Dno garnka powinno odpowiednio przylegać do podstawy kuchenki, ponieważ to odbija się na równomiernym rozłożeniu temperatury podczas przyrządzania posiłków. Nie każdy garnek pasuje do kuchenki elektrycznej, czy indukcyjnej, dlatego lepiej ocenić dokładnie opis produktu przed inwestycją. Garnki ze stali nierdzewnej pasują z reguły do wszystkich rodzajów kuchenek i nie ma z nimi większych problemów eksploatacyjnych. Nawet, jeżeli użytkownik garnka zostawi go dłużej na ogniu i spali podstawę tak naprawdę nic nie szkodzi. Wystarczy ocet, żeby przywrócić właściwie fabryczny wygląd zestawu.

Dlaczego chodzi o szczelne dopasowanie pokrywki?

W niskiej jakości garnkach pokrywka nie zawsze odpowiednio pasuje, co skutkuje wydłużonym czasem gotowania i często dodatkowymi trudnościami w zmywaniu, ponieważ zabrudzenia osiadają na krawędziach. Szczelne dopasowanie wpływa na oszczędności energii podczas przyrządzania posiłków. Szczelna pokrywka nie skacze również przy dłuższym gotowaniu i na pewno przypadkowo nie spadnie na ziemię. Pokrywkę można zastąpić w skrajnych przypadkach zwykłą, sklepową folią aluminiową. To sprawdzone, ale raczej doraźne rozwiązanie.

Dlaczego warto zastanowić się nad przystosowaniem garnka do konkretnej techniki gotowania?

Praktycznie wszystkie standardowe garnki można przystosować do gotowania na parze, co odbija się pozytywnie na zdrowiu. Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych technik przygotowywania posiłków. Dlaczego? Potrawy zachowują niezbędne składniki odżywcze, właściwie bez żadnych strat makro i mikroelementów. W tej technice nie trzeba nawet stosować przypraw, soli, ani innych narzędzi. Wystarczy odpowiednie rozłożenie potraw na podziurawionej podkładce. Garnki na parze występują też w oddzielnych, rozbudowanych zestawach złożonych z kilku części. Większy garnek na parze umożliwia przygotowanie obiadu dla całej rodziny w około pół godziny, całkowicie zdrowego i odżywczego. No i trudno nie wspomnieć o komforcie zmywania. Po gotowaniu na parze nie zostają właściwie żadne zabrudzenia i wystarczy tylko lekkie przepłukanie wodą. Dla wielu osób to decydująca sprawa przed zakupem.

Jakie garnki można spotkać na rynku?

Garnki ze stali szlachetnej to jedna z najpopularniejszych kategorii. Takie narzędzie kuchenne wytrzymuje wręcz ekstremalne temperatury i nie niszczy się nawet po wielu latach codziennego użytkowania. Garnki ze stali nierdzewnej, szlachetnej niezwykle łatwo odświeżyć. Nie zawierają żadnych szkodliwych substancji, które mogą przedostać się do żywności. Warto uważać na najtańsze garnki z niepotwierdzonych źródeł, ponieważ w wielu przypadkach zawierają ogromnie szkodliwy ołów. Problem dotyczy też talerzy, kubków i innych akcesoriów kuchennych najczęściej pochodzących od azjatyckich, nie do końca kontrolowanych producentów.

Garnki żeliwne często polecają zawodowi kucharze. To niestety garnki stosunkowo ciężkie, trudne w obsłudze, ale jednak bardzo dobrze wykonane, nawet z artystycznym podejściem. Najlepiej wypadają na większych imprezach, w stołówkach, w masowym gotowaniu ze względu na niezawodność i niestandardowe pojemności. W garnkach żeliwnych ciepło rozprowadza się bardzo równomiernie po pożywieniu, a to wpływa na komfort realizacji różnych przepisów. Przechowywanie ugotowanego posiłku w garnku żeliwnym okazuje się przydatne przy dłuższych spotkaniach ze znajomymi, ponieważ potrawy długo utrzymują ciepło. Niektóre posiłki można spożywać na ciepło na długo po zdjęciu garnka z kuchenki.

Garnki ceramiczne to rozwiązanie rekomendowane alergikom. Dobrze wyglądają i sprawdzają się przy beztłuszczowym przyrządzaniu dań głównych. Garnki ceramiczne spotyka się w wielu kolorach i ciekawych konfiguracjach dopasowanych do nowoczesnych aranżacji kuchennych.

Jakie garnki warto jeszcze wziąć pod uwagę przed podjęciem ostatecznej decyzji?

  • garnki szklane, dzięki którym można zobaczyć od razu stan potrawy, bez zdejmowania pokrywki,
  • garnki emaliowane występujące w stosunkowo tanich zestawach,
  • garnki aluminiowe przydatne w bardzo szybkim nagrzewaniu pożywienia,
  • garnki miedziane, które nie wpływają w żaden sposób na smak posiłków, idealne do piekarników.

Dlaczego garnki w zestawach to uniwersalny pomysł dla każdego?

Najczęściej garnki kupuje się w zestawach, w których występują garnki mniejsze, średnie i większe, co umożliwia zróżnicowanie posiłków pod potrzeby konkretnego gospodarstwa domowego. Z reguły jednak korzysta się tylko z jednego garnka, albo z zestawu pionowego. Garnek można również położyć często na podstawy, chociażby w technice gotowania na parze. Dzięki temu oszczędza się sporo miejsca w kuchni.

Dlaczego inwestycja w dobry garnek się opłaca?

Dobry garnek to fundamentalne narzędzie w kuchni. Garnki szklane, aluminiowe, miedziane, przeznaczone do gotowania na parze to bardzo ciekawe rozwiązania, nawet dla całkowitych amatorów. Jeżeli potrzebne są sprawdzone naczynia kuchenne zapraszamy do naszego sklepu internetowego. Jesteśmy w stanie profesjonalnie doradzić i zaproponować rabat na pierwsze zakupy w wysokości pięciu procent. Polecamy głównie urządzenia, naczynia, drobne akcesoria kuchenne. Zadbaliśmy też o rozbudowaną strefę kawosza. Nowościami i ciekawostkami ze świata kulinariów dzielimy się przy okazji w newsletterze.