Jak ugotować bób? Poznaj różne metody gotowania bobu!

Jak ugotować bób?

Na pierwszy rzut oka gotowanie bobu może wydawać się dziecinnie prostą czynnością, jednak bez przestrzegania podstawowych zasad łatwo pozbawić go wyjątkowego aromatu i korzystnych wpływów zdrowotnych. Zastosuj się do naszych kluczowych wskazówek i dowiedz się, jak dobrze ugotować bób!

Jak kupić dobry bób?

Proces zakupu warzywa to niezwykle ważna czynność, od której w głównej mierze będzie zależeć efekt finalny Twoich dań. Najlepszym wyborem będzie odwiedzenie lokalnego targu, gdzie bób sprzedawany jest na wagę, a nie w woreczkach strunowych, dzięki czemu będziesz mógł sam ocenić jego stan wizualny. Tak przechowywany produkt jest zwykle świeższy, co sprawa, że jego degustacja jest prawdziwą przyjemnością. Szukaj strąków o żywej, zielonej barwie, a unikaj tych z widocznymi żółtymi plamami czy śladami pleśni. Jeśli bób wygląda na wysuszony, a strąki są miękkie i zwiędłe, to wiedz, że jest to najgorszy wybór.

Jak przygotować bób do gotowania?

Przyrządzanie bobu wymaga jego wcześniejszego oczyszczenia, w celu pozbycia się wszelkich zanieczyszczeń, które mogły się nagromadzić nagromadzonych w trakcie przechowywania. Odmierzoną porcję bobu umieść na cedzaku i dokładnie przepłucz go zimną wodą. Tak przygotowane warzywo będzie gotowe do dalszego przyrządzania.

Jak gotować bób?

W odpowiedniej wielkości garnku zagotuj wodę. Kiedy woda zacznie wrzeć dodaj łyżeczkę soli, a następnie wrzuć przepłukany bób i przykryj garnek pokrywką. Zamiast soli możesz dodać łyżeczkę cukru, tak jak robią to niektórzy kucharze, aby wzmocnić naturalny smak warzywa.

Jak długo gotować bób?

  • Młody bób: 4-6 minut 
  • Średnio młody bób: 6-9 minut
  • Starszy bób: 8-12 minut 

Bardzo młody bób gotuję się bardzo szybko, dlatego należy być na baczności i już po pierwszych 4 minutach sprawdzić, czy jest gotowy. W przypadku starszych i bardziej mącznych egzemplarzy czas gotowania jest znacznie dłuższy, na co wpływ ma również sama wielkość ziaren. Gotowy bób po wyjęciu z łupinki powinien być delikatny i jędrny jednocześnie. 

Po zakończeniu gotowania natychmiastowo przelej zawartość garnka do durszlaka, a następnie postaw go w zlewie i przepłucz bób zimną wodą. W ten sposób zatrzymasz proces gotowania na najbardziej zadowalającej Cię strukturze warzywa.

Inne metody gotowania bobu

Gotowanie bobu na parze

Jest to najlepszy sposób przygotowywania bobu, jeśli zależy nam na pozostawieniu maksimum wartości odżywczych wewnątrz każdego ziarna. Inną doskonałą zaletą jest uzyskanie bardzo intensywnego, zielonego koloru bobu, który doskonale prezentuję się na talerzach.

Jak ugotować bób na parze:

  • Przepłucz ziarna pod zimną, bieżącą wodą
  •  Umieść bób w specjalnym koszyczku do gotowania na parze nad wrzącą wodą.
  • Gotuj pod przykryciem przez około 10-15 minut, aż bób będzie miękki, ale wciąż sprężysty.

Blanszowanie bobu

Ta metoda przyrządzania polega na bardzo krótkim procesie gotowania, a następnie błyskawicznym schłodzeniu bobu w zimnej wodzie. Taka obróbka zatrzymuję procesy enzymatyczne i zachowuję wartości odżywcze wewnątrz ziaren warzywa, co jest szczególnie przydatne, jeśli planujesz przechowywać bób na po sezonie lub wykorzystać go jako świeży i delikatnie chrupiący dodatek do rozmaitych dań.

Jak blanszować bób:

  • Zagotuj osoloną wodę w garnku.
  • Dodaj przepłukany bób i gotuj przez 2-3 minuty.
  • Szybko odcedź bób i przesyp go do miski wypełnionej wodą z lodem. Po kilku chwilach ponownie go odcedź i ciesz się idealnymi rezultatami.

Jak ugotować bób, żeby nie powodował wzdęć?

Wzdęcia po spożyciu bobu mogą być uciążliwe, ale na to również mamy sprawdzone sposoby:

  • Zioła do gotowania: Dodanie do wody świeżych ziół, takich jak cząber, kminek, czy koper włoski pomoże Ci uniknąć wzdęć po spożyciu bobu. Zaletą tych ziół jest wspomaganie pracy układu trawiennego, dlatego są tak cenne.

Wypróbuj nasze metody, a odkryjesz nowy sposób na cieszenie się tym zdrowym i smacznym warzywem. Bób gotowany z dbałością, zyskuje na swojej strukturze i aromacie, co czyni go idealnym dodatkiem do wielu letnich dań.