Jajko jest jednym z najbardziej uniwersalnych i lubianych produktów spożywczych na świecie. Nie tylko ze względu na swój delikatny smak, lecz też dzięki właściwościom odżywczym, jajko jest nieodzownym elementem diety wielu osób. Dzięki swojej wszechstronności można je przyrządzić na wiele sposobów, lecz warto trzymać się kilku zasad, aby smakowały jak najlepiej. Jak zrobić idealne jajko na miękko?
Ile gotować jajka na miękko?
Do gotującej się wody włóż ostrożnie jajka. Wykorzystaj do tego łyżkę stołową. Kontroluj moc wrzenia – cały czas gotująca się woda sprawi, że jajka zaczną podskakiwać, co może doprowadzić do ich pęknięcia.
W zależności od kuchenki zmniejsz ogień lub moc grzania. Najważniejszym czynnikiem podczas gotowania jajek na miękko jest czas gotowania.
Ile gotować jajka na miękko? Aby uzyskać idealne jajko na miękko, należy dostosować czas gotowania do jego wielkości:
- małe jajka, oznaczone literą S, gotuj 3,5 minuty;
- średnie jajka, oznaczone literą M, gotuj 4 minuty;
- duże jajka, oznaczone literą L, gotuj 5,5 minuty.
Po upłynięciu wymaganego czasu, wylej wrzątek i zalej jajka zimną wodą, aby je ostudzić i zatrzymać proces gotowania.
Gotowanie jajka na miękko według tych wytycznych pozwoli Ci uzyskać idealny efekt, gdzie białko powinno być już ścięte, a żółtko delikatne i kremowe.
Przygotowanie jajek do gotowania na miękko
Przechowujesz jajka w lodówce? Zanim włożysz jajka do garnka pozwól im nabrać temperatury pokojowej. Pomoże to zminimalizować ryzyko pęknięcia skorupki.
Wybierz odpowiednio duży garnek do gotowania, który pomieści wszystkie jajka na dnie. Nalej wody do naczynia na tyle dużo, aby przykryła całą powierzchnię jajek. Doprowadź wodę do wrzenia.
Aby przyspieszyć ten proces, możesz przykryć garnek pokrywką, wtedy woda zagotuje się szybciej.