Ziemniaczana sbriciolata to jedna z wariacji popularnego włoskiego ciasta Torta Sbrisolona, ale w wersji wytrawnej. Jest niesamowicie prosta w przygotowaniu i nie zajmuję zbyt wiele czasu, dlatego będzie idealnym przepisem dla mniej doświadczonych i dla osób, którym wiecznie brakuje czasu. Pomimo swojej prostoty, cechują ją niezwykłe aromaty włoskiej kiełbasy Salsiccia i jednego z najbardziej aromatycznych serów na świecie, czyli lombardzkiego Taleggio. Gwarantujemy, że zapiekanka będzie idealnym pomysłem na rodzinny, domowy obiad.
Przygotowanie
Składniki:
Ciasto
- 650 g ziemniaków
- 160 g mąki pszennej
- 70 g cukru białego
- 1 całe jajko
- Laska wanilii
Farsz
- 300 g kiełbasy Salsiccia
- 120 g Taleggio
- gałązka rozmarynu
Wyposażenie:
Przygotowanie
Przepis rozpocznij od obrania 650 g ziemniaków, pokrojenia w grubszą kostkę oraz wrzucenia do gotującej się i osolonej wody. Ziemniaki gotujemy około 20-25 minut, sprawdzając widelcem, czy są całkowicie miękkie. Następnie odcedzamy je i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Kiełbasę Salsiccia obierz z flaka i dokładnie posiekaj na drobne kawałki. Patelnię rozgrzej, dodając łyżkę oleju i smaż kiełbaskę przez 3-5 minut, tak aby pojawiła się delikatnie chrupiąca skórka. Pod koniec smażenia dodaj szczyptę czarnego pieprzu, 3/4 średniej gałązki rozmarynu i odrobinę soli.
WAŻNE
Przed dosoleniem sprawdz smak Twojej kiełbasy, ponieważ często zdarza się, że na etapie produkcji dodawana jest duża ilość soli!
Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę, a następnie dodaj do nich 160 g mąki, 40 g Grana Padano, całe jajko oraz dopraw solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszaj do uzyskania zbitej i jędrnej konsystencji papki.
Roztopione masło dokładnie rozprowadź pędzelkiem po wnętrzu tortownicy. Spód i boki naczynia delikatnie oprósz bułką tartą, która zapobiegnie przywieraniu ciasta i stworzy chrupiącą skórkę. 2/3 masy przełóż do tortownicy i rozciągnij je po bokach na grubośc około 2 cm.
Wcześniej przygotowaną Salsiccie przełóż do formy wyłożonej ciastem. Ser Taleggio pokrój w grubszą kostkę i delikatnie dociśnij go do farszu. Pozostałą masę porwij na drobne kawałki, przykryj nimi zewnętrzną warstwę zapiekanki i rozsmaruj po niej pędzelkiem 15 g roztopionego masła. Na końcu oprósz ją Parmiggiano Reggiano, świeżym rozmarynem, bułką tartą i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Piekarnik rozgrzej do 200°C z programem termoobieg i piecz zapiekankę przez 40 minut do uzyskania chrupiącej skórki.
To już koniec! Pozostało cieszyć się mięsno-serowym daniem, które zrobi wrażenie na wszystkich Twoich gościach. Smacznego!