Baklava – pistacjowe uniesienie

Baclava

Baklava to tradycyjny turecki deser, który zdobył powodzenie również w innych kuchniach Bliskiego Wschodu, na Bałkanach i w regionach śródziemnomorskich. Cechą wyróżniającą ten cudowny słodycz jest warstwowa struktura z cienkimi płatami ciasta filo, które są przełożone pokruszonymi orzechami, najczęściej pistacjami lub orzechami włoskimi. Każda warstwa jest starannie skropiona masłem klarowanym, a następnie całość jest pieczona do uzyskania złocistego koloru i niezwykle chrupiącej konsystencji. Jest często podawana podczas świąt i uroczystości rodzinnych w krajach tureckojęzycznych, symbolizując gościnność i radość. To jedno z tych dań, które potrafią przekazać historię i tradycję całego regionu, za pomocą wyłącznie jednego kawałka. Wyjątkowy smak, dzięki połączeniu wszystkich elementów deseru, sprawia, że baklava jest nieodłącznym elementem tureckiej kuchni i uwielbianym deserem na całym świecie. To słodkie wykwintności tchnące orientalnymi zapachami i bogactwem smaków, które kuszą i zachwycają podniebienia wszystkich, którzy mają okazję spróbować tego wyjątkowego dania.

Przygotowanie

Składniki:

Porcja dla 6-10 osób

  • 30 arkuszy ciasta filo
  • 200 g masła
  • 130 g cukru białego
  • 100 g pistacji
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 cytryna
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
Wyposażenie:
Baklava

Przygotowanie

Przygodę z tą słodkością rozpoczynamy od przygotowania domowego syropu cukrowego. Do rondelka wsyp 100 g białego cukru, dolej taką samą ilość wody i dodaj 2-3 plasterki skórki z cytryny. Miksturę gotuj przez 2-3 minuty do rozpuszczenia i delikatnego zagęszczenia cieczy. Po zdjęciu rondelka z ognia dodaj sok z połowy cytryny i odstaw syrop do ostudzenia na 2-3 godziny.

Pistację wyjmij z łupinek i obierz z brązowej “skórki”. Najłatwiejszym na to sposobem jest zalanie ich wrzątkiem i pozostawienie na minimum 5-10 minut do zmiękczenia. Następnie przełóż je na materiałową ścierkę i po chwili zacznij je energicznie pocierać dłońmi, wybierając co chwilę oczyszczone sztuki.

Gotowe 100 g pistacji, 100 g orzechów włoskich, płaską łyżeczkę cynamonu i pół łyżeczki gałki muszkatołowej dodaj do blendera i na niskich obrotach zmiel je do dość drobnej struktury, ale z wyczuwalnymi kawałkami. Następnie dodaj do nich 30 g białego cukru i jeszcze raz wymieszaj.

Baklava

Następnym etapem jest własnoręczne przygotowanie klarowanego masła. Do rondelka dodaj kostkę masła ok. 200 g i na średnim ogniu gotuj do powstawania białych szumowin. Stopniowo je zbieraj za pomocą łyżki cedzakowej, lub innego narzędzia kuchennego, a po usunięciu całości odstaw gotowe masło do ostudzenia.

Baklava

Na formę do pieczenia zacznij pojedynczo rozkładać kawałki ciasta filo, rozsmarowując po każdym niewielką ilość klarownego masła. Powtarzaj ten proces do uzyskania 15 warstw płatów ciasta, a następnie wysyp mieszankę orzechów z przyprawami i dokładnie ją rozprowadź po całej formie. Kolejny raz przełóż naczynie 15 warstwami ciasta filo z klarowanym masłem.

Baklava

Piekarnik rozgrzej do 180°C z programem termoobieg. Gotowe ciasto pokrój nożem na dowolny kształt o szerokości około 3-4 cm. Przełóż formę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut do uzyskania złotego koloru.

Baklava

Natychmiastowo po wyjęciu z piekarnika równomiernie wylej wcześniej przygotowany syrop cukrowy po całej powierzchni ciasta. Pozostaw je na 2-3 godziny do całkowitego wchłonięcia syropu.

Baklava

Turecka rozkosz gotowa! Deser jest już wcześniej pokrojony, dlatego wystarczy chwytać gotowe kawałki i rozkoszować się jego orientalnym smakiem. Smacznego!