Croquetas de Jamón to jedne z najsłynniejszych hiszpańskich przystawek, które uwielbiają zarówno turyści, jak i lokalni mieszkańcy. Znajdziemy je w praktycznie każdym barze z tapasami, gdzie świetnie współgrają z kuflem zimnego piwa i towarzyszą długim rozmowom ze znajomymi. Krokiety zdecydowanie nie należą do najzdrowszych dań, ponieważ w głównej mierze opierają się na smażonym sosie beszamelowym, jednak gwarantujemy, że będą pyszną i szybką w przygotowaniu przekąska do niedzielnych wieczorów przed telewizorem. To, co w nich najlepsze to połączenie chrupkości zewnętrznej panierki z delikatnym, rozpływającym się wnętrzem. Uwaga bo można się zakochać!
Przygotowanie
Składniki:
Ciasto
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 100 g Jamón Serrano
- 1/2 dużej cebuli
- 500 g mleka 3,2%
- Sól
- Pieprz
Panierka
- Mąka pszenna
- 2 jajka kurze
- Panierka panko
- Olej do smażenia
Wyposażenie:
Przygotowanie
Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj na patelnię z łyżką oliwy z oliwek. Smaż na wolnym ogniu przez około 4-5 minut do uzyskania złotego koloru, następnie przełóż ją do miseczki i odstaw na później. Hiszpańską szynkę Jamón Serrano pokrój na drobne paski i drobno posiekaj. Dodaj ją na patelnie z łyżką oliwy, smażąc do uzyskania delikatnie chrupiącej tekstury.
Pora na przygotowanie sosu beszamelowego. Patelnie rozgrzej na średnim ogniu, dodaj 50 g masła i zaraz po jego rozpuszczeniu dodaj 50 g mąki pszennej. Wymieszaj składniki do dokładnego połączenia i podsmaż powstałą masę przez około 1-2 minuty, cały czas mieszając do wydobycia jasno-brązowego koloru. Mleko podgrzej w garnku i stopniowo dodawaj do masy, energicznie mieszając. Po dodaniu ostatniej porcji mleka sos powinien być gęsty i pozostawiać wolną przestrzeń na patelni po przejechaniu szpatułą.
Do sosu dodaj przygotowaną wcześniej szynkę, podsmażoną cebulkę, sól i dużą ilość świeżo mielonego pieprzu, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Masę przełóż na płytką blachę, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj 3 miski kuchenne z panierką panko, mąką pszenną i rozbełtanymi jajkami. Ostudzoną masę uformuj w dłoni na kształt niewielkiego walca i zacznij ją panierować, zaczynając od mąki, a kończąc na panierce panko.
Do patelni wlej 500 ml oleju rzepakowego, rozgrzej go do temperatury 160°C i smaż krokiety po 2-3 minuty z każdej strony do uzyskania złoto-brązowego koloru. Gotowe odstaw na talerzyk z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przekąski gotowe! Pozostało tylko przygotować coś chłodnego do picia i rozkoszować się chwilą zajadając pyszne, chrupiące krokiety. Obserwuj nas po więcej!