Crème brûlée – francuski rarytas

Crème brûlée

Crème brûlée to klasyczny francuski deser składający się z kilku prostych składników. Za jego twórcę uważa się François Massialota, który był prywatnym kucharzem książąt orleańskich. Jego przełożeni mieli bardzo wymagające podniebienia, więc François każdego dnia wymyślał nowe kreacje kulinarne, dzięki którym miał wkupić się w łaski Władców Orleanu. Wystarczyły żółtka jaj, wanilia, tłusta śmietanka i cukier, aby stworzyć nadzwyczajny krem, onieśmielający wszystkich ucztujących przy stole. Za jego sukces odpowiadała cienka, skrystalizowana warstwa cukru z zewnątrz deseru, uzupełniająca go o różnorodność tekstur. Spróbuj i Ty!

Przygotowanie

Składniki:

6 porcji deseru

Ciasto
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 6 żółtek jaj
  • 70 g cukru
  • laska wanilii
Wyposażenie:

Przygotowanie

Przygodę z deserem rozpocznij od wlania 500 ml słodkiej śmietanki do rondelka i podgrzania go na średniej mocy palników. Laskę wanilii przepołów, a następnie delikatnym ruchem noża zeskrob ziarenka i dodaj je do rondelka (dla najlepszych efektów dodaj również pozostałe laski). Śmietankę podgrzewaj do zagotowania, a pózniej odstaw ją w chłodne miejsce do ostudzenia.

Żółtka oddziel od białek i przerzuć je do misy kuchennej. Wsyp 70 g białego cukru i zacznij intensywnie ubijać trzepaczką do rozpuszczenia wszystkich kryształków cukru. Finalna masa powinna być mocno napowietrzona i w odcieniu przypominać kolor biały.

Schłodzoną waniliową śmietankę dodaj kilkoma porcjami do masy jajecznej, cały czas mieszając trzepaczką. Używając sitka przelej zawartość misy do miary kuchennej, lub innego naczynia, które ułatwi porcjowanie kremu. Przygotuj 6 ramekinów i do każdego z nich wlej około 90-100 ml rzadkiej masy. Piekarnik rozgrzej do 130°C z programem termoobieg i na średniej półce zamontuj głęboką blachę. Naczynia z kremem rozłóż na blaszce i wlej do niej wrzącą wodę, tak aby pokrywała około 2 cm brzegu naczynek. Deser piecz z użyciem pary przez 35-40 minut, nie pozwalając na “brązowienie” zewnętrznej warstwy. Aby sprawdzić, czy Crème brûlée jest gotowy potrząśnij delikatnie ramekinem i obserwuj jak zachowuję się masa – idealna konsystencja jest wtedy, kiedy zewnętrzna obwódka jest nieruchoma, a wnętrze bardzo sprężyste. Formy wyjmij z piekarnika i po ostudzeniu włóż je do lodówki na przynajmniej 3 godziny.

Twój deser jest praktycznie gotowy! Teraz wystarczy, że dodasz do niego kopiastą łyżeczkę białego, lub brązowego cukru i w kilka sekund skarmelizujesz go z użyciem palnika na chrupiącą warstwę karmelu. Smacznego!