Kinghoff emaliowana brytfanna żeliwna to niezwykle wszechstronne naczynie kuchenne, które idealnie sprawdzi się w wielu różnorodnych przepisach kulinarnej sztuki. Dzięki doskonałym właściwościom akumulacji ciepła, naczynia żeliwne zapewniają stopniowe i równomierne nagrzewanie, co ma bardzo pozytywny wpływ na ostateczny smak i konsystencję przygotowywanych potraw. Co więcej, żeliwo to naturalny materiał, który pozwala ograniczyć ilość szkodliwych substancji, jakie mogą się uwalniać z innych rodzajów naczyń podczas gotowania. Naczynia te wydzielają też niewielkie ilości żelaza, co stanowi istotny atut dla osób cierpiących na anemię.
Wyjątkowe naczynie Kinghoff – odporność i nieprzywieranie
Naczynie Kinghoff to również wyjątkowe ze względu na odporność wewnętrznej i zewnętrznej emaliowanej warstwy na zarysowania i pęknięcia. Doskonale sprawdza się przy wysokich temperaturach do 280°C, a jednocześnie charakteryzuje się niską przyczepnością oraz wysoką odpornością mechaniczną i chemiczną. Dzięki pofalowanemu lub zmodyfikowanemu dnie, można gotować na małej ilości tłuszczu, a żywność nie przywiera do dna naczynia.
Innowacyjna technologia wypalania żeliwa zapewnia ochronę przed rdzą
Czarna powierzchnia naczynia Kinghoff została uzyskana dzięki unikalnemu procesowi wypalania żeliwa w oleju roślinnym w bardzo wysokiej temperaturze. Oksydacja powierzchni zmniejsza podatność na rdzewienie. Aby utrzymać doskonałe właściwości naczynia, zaleca się okresowe smarowanie całej powierzchni cienką warstwą oleju jadalnego.