Emaliowany garnek żeliwny Kinghoff to niesamowicie funkcjonalne naczynie, które znajdzie swoje zastosowanie w tysiącach przepisów kulinarnych. Garnki żeliwne doskonale magazynują ciepło co powoduje, że nasze potrawy dochodzą w sposób stopniowy i równomierny. Mają też pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki zastosowaniu naturalnego materiału, jakim jest żeliwo, ograniczamy ilość szkodliwych substancji, jakie wnikają do jedzenia w czasie używania innych naczyń. Dodatkowym atutem jest to, że w czasie przygotowywania potraw w naczyniach żeliwnych wydzielają się niewielkie ilości żelaza, pierwiastka niezbędnego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzyść, zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią.

Właściwości

Wewnętrzna i zewnętrzna emaliowana warstwa jest odporna na otarcia i pęknięcia. Wytrzymałość na działanie wysokich temperatur do 280°C. Dzięki wysokiej jakości żeliwa i warstwie emalii zapobiegającej przywieraniu naczynie łączy w sobie niską przyczepność z wysoką odpornością mechaniczną i chemiczną. Wewnętrzna warstwa znajdująca się na pofalowanym dnie lub na dnie o zmodyfikowanym kształcie umożliwia gotowanie na małej ilości tłuszczu i zapewnia, że żywność nie przykleja się ani nie przywiera do dna.

Czarna powierzchnia została uzyskana dzięki unikatowemu procesowi wypalania żeliwa w oleju roślinnym w bardzo wysokiej temperaturze. Powierzchnia została dodatkowo oksydowana, co zmniejsza podatność na rdzewienie. Zaleca się okresowe konserwowanie garnka poprzez smarowanie całej powierzchni cienką warstwą oleju jadalnego.

Waga 5.9 kg
Średnica garnka

21 cm

Przeznaczenie

Kuchnie ceramiczne, Kuchnie elektryczne, Kuchnie gazowe, Kuchnie indukcyjne

Powłoka wewnętrzna naczyń

Żeliwna

Materiał obudowy

Żeliwo

Kolor

Biały, Czerwony

Ostatnio oglądane

  • Recently Viewed Products is a function which helps you keep track of your recent viewing history.
    Shop Now