Garnek do gotowania na parze Klausberg wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Wykorzystana stal składa się z najlepszej jakości stopu powszechnie stosowanego w światowej klasy produktach, co gwarantuje jej wysoką odporność na korozję oraz bardzo dobrą wytrzymałość. Trójwarstwowe dno doskonale przewodzi ciepło, dzięki czemu, gotowanie odbywa się dużo szybciej. Doskonale nadaje się, do wszystkich rodzajów kuchni, także indukcyjnych. Dzięki gotowaniu na parze, potrawy, a w szczególności warzywa są zdrowe, nie tracą swych właściwości, a ich smak i aromat są wspaniałe i naturalne.
Każdy zestaw posiada 3 wkłady parowe oraz pokrywkę z otworem odprowadzającym parę.
Ścianki garnka nagrzewają się dużo wolniej niż dno, co umożliwia właściwą cyrkulację wilgotnego powietrza wewnątrz garnka, pozwalając na gotowanie w temperaturze niższej od temperatury wrzenia. Takie warunki termiczne pozwalają zachować w potrawach minerały, witaminy i wartości odżywcze. Grubość ścianek garnka wynosi ok. 1mm.