Garnek żeliwny Kinghoff to niesamowicie funkcjonalne naczynie, które znajdzie swoje zastosowanie w tysiącach przepisów kulinarnych. Garnki żeliwne doskonale magazynują ciepło co powoduje, że nasze potrawy dochodzą w sposób stopniowy i równomierny. Mają też pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki zastosowaniu naturalnego materiału, jakim jest żeliwo, ograniczamy ilość szkodliwych substancji, jakie wnikają do jedzenia w czasie używania innych naczyń. Dodatkowym atutem jest to, że w czasie przygotowywania potraw w naczyniach żeliwnych wydzielają się niewielkie ilości żelaza, pierwiastka niezbędnego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzyść, zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią.
Wewnętrzna i zewnętrzna warstwa żeliwna jest odporna na otarcia i pęknięcia. Wytrzymałość na działanie najwyższych temperatur pozwala na używanie naczynia nawet w ognisku. Dzięki wysokiej jakości żeliwo łączy w sobie niską przyczepność z wysoką odpornością mechaniczną i chemiczną. Wewnętrzna warstwa znajdująca się na pofalowanym dnie lub na dnie o zmodyfikowanym kształcie umożliwia gotowanie na małej ilości tłuszczu i zapewnia, że żywność nie przykleja się ani nie przywiera do dna.
Czarna powierzchnia została uzyskana dzięki unikatowemu procesowi wypalania żeliwa w oleju roślinnym w bardzo wysokiej temperaturze. Powierzchnia została dodatkowo oksydowana, co zmniejsza podatność na rdzewienie. Zaleca się okresowe konserwowanie garnka poprzez smarowanie całej powierzchni cienką warstwą oleju jadalnego.