Obowiązkowym wyposażeniem każdej kuchni są noże. To właśnie po nie sięgamy wówczas, gdy chcemy pokroić pieczywo, mięso, warzywa, owoce. Bez noży przygotowywanie rozmaitych potraw byłoby naprawdę bardzo trudne. W sprzedaży znaleźć można obecnie ich szeroki wybór. Niestety, nie wszystkie to produkty wysokiej jakości zasługujące na uwagę. Jeśli chcesz mieć pewność, że nóż posłuży Ci naprawdę długo, nie będziesz musiał martwić się jego ostrzeniem, przez lata zachowa pełną funkcjonalność i świetny wygląd, postaw na naprawdę dobry model. Producenci oferują perfekcyjnie wykonane noże ze starannie dobranych materiałów. To zakup, który naprawdę się opłaca.
Czy dobry nóż to obowiązkowy element wyposażenia tylko profesjonalnych kucharzy?
Wiele osób sądzi, że nóż kuchenny z klasy premium to produkt, który przyda się wyłącznie profesjonalnym kucharzom. Tymczasem trzeba jasno zaznaczyć, że to dobry wybór również dla tych, którzy gotują w domu. Jeśli chcesz naprawdę szybko przygotowywać produkty do swoich dań, zależy C na tym, aby robić to sprawnie i bez niepotrzebnych nerwów, porządny, ostry nóż jest Ci naprawdę potrzebny. Pamiętaj, że noże to akcesoria kuchenne absolutnie niezbędne. Kupując te tanie, narażasz się na konieczność ich częstej wymiany bądź regularnego ostrzenia, co może być wyjątkowo uciążliwe.
Nóż synonimem dobrego kucharza
Profesjonalni kucharze podchodzą do noży bardzo poważnie. Dla nich to swego rodzaju wyznacznik ich poziomu. Najlepsi nie sięgają po noże zapewniane przez właścicieli restauracji, ale dysponują własnym kompletem, który idealnie wpisuje się w ich indywidualne preferencje i potrzeby. Kiedy zmieniają pracę, noże zabierają ze sobą. To najlepszy dowód na to, że jak ogromną rolę odgrywają te akcesoria kuchenne. Dlatego jeśli chcesz chociaż w niewielkim stopniu poczuć się prawdziwym profesjonalistą, zależy Ci na tym, aby czerpać prawdziwą radość z gotowania, która nie będzie zakłócona przez kiepskie sprzęt i akcesoria, postaw na naprawdę dobre, wykonane z odpowiednich materiałów noże kuchenne. Jednocześnie pamiętaj, że wyróżnia się różne rodzaje noży. Jeśli lubisz gotować, chętnie przyrządzasz różne potrawy, zadbaj o to, aby w Twojej kuchni znalazł się nie tylko klasyczny nóż uniwersalny, ale również taki przeznaczony do:
- filetowania;
- warzyw;
- chleba.
Świetnym wyborem jest tak zwany nóż szefa kuchni, który daje ogromne możliwości.
Czy dobre noże są drogie?
Wiele osób obawia się tego, że dobre noże to noże naprawdę drogie. Większość z nas nie chce wydawać dużych pieniędzy na zakup akcesoriów kuchennych. Wynika to z jednej strony z oszczędności, a z drugiej z przekonania, że wyższa cena wcale nie idzie w parze z jakością. Tymczasem okazuje się, że nóż kosztujący 10 złotych nigdy nie będzie tak dobry, jak ten renomowanego producenta, który kosztuje 50 czy 100 złotych. Po prostu nie jest możliwe wyprodukowanie porządnego noża z odpowiednio dobranego materiału, aby był on tak tani. Wybierając noże do swojej kuchni, pamiętaj więc, że cena nierzadko wyznacza jakość, a nadmierna oszczędność w tym wypadku nie musi się opłacać.
Jakie noże kuchenne warto mieć?
Jak już wspomnieliśmy, noże kuchenne są naprawdę różne. Jeśli chcesz poważnie podchodzić do gotowania, nie da się bazować wyłącznie na jednym nożu. Niewątpliwie warto wprowadzić do swojej kuchni nóż:
- szefa kuchni;
- do chleba;
- do mięsa;
- do warzyw;
- do filetowania.
Nóż szefa kuchni
To nóż, który uważany jest za najbardziej podstawowy, a jednocześnie uniwersalny. Jego cechą charakterystyczną jest długie ostre, które wraz z tym, jak zbliża się do wierzchołka staje się coraz węższe. Taka konstrukcja sprawia, że z pomocą takiego noża możesz pokroić mięso, ale sprawdzi się on dobrze również w przypadku ziół i warzyw. To dobry wybór niezależnie od tego, jakie są Twoje umiejętności kuchenne. Jeśli chcesz kupić naprawdę dobry nóż szefa kuchni, postaw na ceramiczny nóż szefa kuchni Kyocera Fuji │17 cm. To model o szerokim zastosowaniu. Jego ogromnym atutem jest wyjątkowa ostrość, która sprawia, że nożem kroi się po prostu świetnie, produkty nie przylegają do jego powierzchni. Jest ona efektem zastosowania ceramicznego ostrza. Rękojeść wykonano z wysokiej jakości drewna pakka, które wzbogacono stalą nierdzewną. Dzięki temu uzyskano nie tylko niezwykłą trwałość, ale również świetny design. To nóż, który zadowoli nawet najbardziej wymagających klientów.
Nóż do pieczywa
Dobrze jest mieć w kuchni również nóż do pieczywa. Świetnie sprawdzi się on nawet w przypadku świeżego chleba czy bułek. Nawet najbardziej chrupiąca skórka nie będzie dla niego problemem, jeśli tylko wybierzesz naprawdę dobry model. Cechą charakterystyczną takich noży jest długie, a jednocześnie ząbkowane ostrze. Dzięki temu można kroić równe kromki, które nie są poszarpane. Jeśli chcesz cieszyć się nożem do pieczywa, który Cię nie zawiedzie, postaw na ceramiczny nóż do pieczywa Kyocera Gen │18 cm.
Nóż do mięsa oraz warzyw
Przede wszystkim pamiętaj, że są to dwa różne noże. Ten do mięsa to model z długim, a jednocześnie cienkim ostrzem. Ten do warzyw wygląda jak nóż szefa kuchni tylko jest trochę mniejszy. Ma on szerokie, a jednocześnie krótkie ostrze, co sprawia, że z łatwością można nim warzywa i owoce nie tylko kroić, ale również obierać ze skórki.
Nóż do filetowania
Jeśli zaliczasz się do miłośników ryb, możesz zdecydować się również na zakup noża do filetowania. Taki nóż ma bardzo długie, a jednocześnie niezwykle elastyczne ostrze, które sprawia, że z łatwością można wykroić filety z każdej ryby.
Inne rodzaje noży kuchennych
Wymienione przez nas noże to oczywiście jedynie niewielki wycinek tego, co obecnie można znaleźć w ofercie producentów noży. Te, na które wskazaliśmy są najbardziej standardowe, a jednocześnie najczęściej wykorzystywane. Nie oznacza to jednak, że nie warto mieć w swojej kuchni również innych modeli. Miłośnicy mięsa mogą pokusić się o tasak, który pozwoli na sprawne podzielę nawet naprawdę dużych kawałków. Inną ciekawą propozycją jest nóż do sera, który sprawdzi się doskonale w przypadku wszystkich miłośników twardych serów. Jeśli chcesz kupić naprawdę dobry model, postaw na nóż do sera WMF Profi Plus │15 cm. Z jego pomocą bez problemów pokroisz na cienkie plasterki każdy gatunek sera. Do tego wykonania wykorzystano najwyższej jakości stal nierdzewną, która jest niezwykle trwała. Dzięki temu możesz mieć pewność, że kupujesz nóż, który posłuży Ci naprawdę bardzo długo. Ostre jest falowane, co sprawia, że nóż sprawdza się nie tylko w przypadku żółtych serów. Możesz po niego sięgnąć także wtedy, kiedy chcesz na idealne kawałki pokroić takie sery, jak :
- gorgonzola;
- camembert;
- romadur.
Ser nie klei się do ostrza, a charakterystyczny czubek pozwala na nabijanie kawałków po to, aby przenieść je na półmisek, talerzyk czy po prostu kromkę chleba.
Na co zwracać uwagę, kupując noże kuchenne?
Zanim zdecydujesz się na zakup noża powinieneś wiedzieć, na co zwrócić uwagę, aby wybrać ten naprawdę bardzo dobry. Przede wszystkim sprawdź jak twarde jest ostre. Pamiętaj, że najlepsi producenci oferują noże z ostrzem o twardości nie mniejszej niż 50 HRC. Wybierając taki model, możesz mieć pewność, że nóż nie będzie wyginał się w trakcie pracy, a tym samym, że nie będzie nadmiernie elastyczny.
Tym, czego oczekujemy od dobrych noży jest ich ostrość. Bez wątpienia jest więc to ta cecha, na którą trzeba zwrócić uwagę podczas zakupu. Jeśli nóż nie będzie wystarczająco ostry,
musisz liczyć się z tym, że krojenie różnych produktów będzie utrudnione. To może z kolei przekładać się na znacznie dłuższy czas przygotowywania posiłków.
W przypadku noży kuchennych ważne są także ich rączki. Dobry nóż musi pewnie leżeć w dłoni. Dlatego lepiej wystrzegać się modeli, których uchwyty zostały wykonane ze śliskich materiałów. To cecha, która w istotnym stopniu przełoży się na wygodę pracy.
Jakie materiały wykorzystywane są do produkcji noży kuchennych?
Jeśli chcesz kupić nóż kuchenny, musisz pamiętać, że w sprzedaży dostępne są modele z różnych materiałów. Przede wszystkim warto zdać sobie sprawę z tego, że najlepsi producenci noży sięgają po naprawdę bardzo dobre materiały. Obecnie noże wykonuje się najczęściej ze:
- stali nierdzewnej;
- dwutlenku cynku oraz węglika cyrkonu.
Te pierwsze to noże, które kupić można praktycznie w każdym sklepie. Są wytrzymałe, nie straszne im różnego rodzaju uszkodzenia. Alternatywą dla nich są noże ceramiczne, a więc te, do wykonania których wykorzystano wskazany przez nas dwutlenek cynku oraz węglik cyrkonu. Ich niewątpliwym atutem jest to, że nie wchodzą w żadne reakcje z produktami spożywczymi. Są w pełni odporne na rdzę, a jednocześnie nie trzeba ich w żaden sposób specjalnie pielęgnować. To także noże, które są niezwykle ostre i które – co ważne – nie wymagają ostrzenia. Jeśli chcesz mieć pewność, że kupujesz nóż premium, który posłuży Ci naprawdę długo i znacznie ułatwi przygotowywanie posiłków, model ceramiczny jest jak najbardziej odpowiedni.