Ostre noże podstawą sprawnej kuchni
Innowacyjny design ostrzałki, łączący czarno-czerwone akcenty kolorystyczne z funkcjonalnością, czyni ją nie tylko skutecznym narzędziem, ale również atrakcyjnym dodatkiem do każdej kuchni. Długość całkowita ostrzałki wynosi 23 cm, co zapewnia stabilność i komfort podczas użytkowania, natomiast ergonomiczna rączka o długości 11 cm gwarantuje bezpieczeństwo i kontrolę. Unikalna cecha ostrzałki rolkowej Global MinoSharp PLUS 550 polega na jej systemie wodnym, który zapewnia lepsze schładzanie ostrza podczas procesu ostrzenia, co znacząco przyspiesza cały proces i zapobiega uszkodzeniu noży. Fabrycznie ustawione otwory w ostrzałce ułatwiają osiągnięcie optymalnego kąta ostrzenia, co jest kluczowe dla zachowania właściwości cięcia noży. Warto również zwrócić uwagę na gumowany uchwyt oraz podstawę ostrzałki, które posiadają właściwości przeciwpoślizgowe. Dzięki temu użytkownik może czuć się pewnie i bezpiecznie podczas ostrzenia noży, nawet podczas pracy z mokrymi rękami.
Zastosowanie nowoczesnej technologii
Wskazówki dotyczące użytkowania:
- Wlać wodę do zbiornika z kołami i utrzymać jej poziom aż do zakończenia ostrzenia. Woda utrzymuje wilgotność ceramicznych ostrzy i zapobiega nadmiernemu nagrzewaniu się ostrza.
- Stabilnie trzymać rączkę, aby ostrzałka pozostała nieruchoma.
- Drugą ręką chwycić nóż, wsparcie wskazującym palcem na górze klingi. Umieścić nóż pionowo w szczelinie z niebieskim kołem (grube ziarno) i delikatnie dociskając, przesuwać ostrze tam i z powrotem 7-8 razy, lub do osiągnięcia żądanego efektu.
Zbyt duży nacisk podczas przesuwania noża może uszkodzić koła ostrzałki! - Umieścić nóż pionowo w szczelinie z brązowym kołem (średnie ziarno). Delikatnie przyciskając, przesuwać ostrze tam i z powrotem 7-8 razy, lub według potrzeby.
- Włożyć nóż pionowo w szczelinę z żółtym kołem (drobne ziarno) i przesuwać, delikatnie dociskając, 7-8 razy.
- Po zakończeniu ostrzenia, umyć nóż ręcznie w ciepłej wodzie i wysuszyć go ręcznikiem lub ścierką. Odkręcić i opłukać ostrzałkę w czystej wodzie.
Liczba ruchów nożem w ostrzałce zależy od jego typu i stanu. Dla noży marki Global zaleca się 7-8 przesunięć w każdym kole, podczas gdy dla innych marek może być potrzebne do 15 ruchów w każdym kole, a w razie potrzeby czynność można powtórzyć po 15 razy.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.