Emaliowany garnek żeliwny Kinghoff to niesamowicie funkcjonalne naczynie, które znajdzie swoje zastosowanie w tysiącach przepisów kulinarnych. Garnki żeliwne doskonale magazynują ciepło co powoduje, że nasze potrawy dochodzą w sposób stopniowy i równomierny. Mają też pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki zastosowaniu naturalnego materiału, jakim jest żeliwo, ograniczamy ilość szkodliwych substancji, jakie wnikają do jedzenia w czasie używania innych naczyń. Dodatkowym atutem jest to, że w czasie przygotowywania potraw w naczyniach żeliwnych wydzielają się niewielkie ilości żelaza, pierwiastka niezbędnego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzyść, zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią.

Najważniejsze właściwości

Wewnętrzna i zewnętrzna emaliowana warstwa jest odporna na otarcia i pęknięcia. Wytrzymałość na działanie wysokich temperatur do 280°C. Dzięki wysokiej jakości żeliwa i warstwie emalii zapobiegającej przywieraniu naczynie łączy w sobie niską przyczepność z wysoką odpornością mechaniczną i chemiczną. Wewnętrzna warstwa znajdująca się na pofalowanym dnie lub na dnie o zmodyfikowanym kształcie umożliwia gotowanie na małej ilości tłuszczu i zapewnia, że żywność nie przykleja się ani nie przywiera do dna.

Czarna powierzchnia została uzyskana dzięki unikatowemu procesowi wypalania żeliwa w oleju roślinnym w bardzo wysokiej temperaturze. Powierzchnia została dodatkowo oksydowana, co zmniejsza podatność na rdzewienie. Zaleca się okresowe konserwowanie garnka poprzez smarowanie całej powierzchni cienką warstwą oleju jadalnego.

Rodzaj

Garnek tradycyjny

Średnica

Pojemność

4 l

Materiał

Emalia, Żeliwo

Rodzaj powłoki

Emaliowana

Pokrywka w zestawie

Tak

Możliwość mycia w zmywarce

Nie

Piekarnik

Tak

Przeznaczenie

Kuchnie ceramiczne, Kuchnie elektryczne, Kuchnie gazowe, Kuchnie indukcyjne

Kolor

Biały, Czerwony

Producent

Ostatnio oglądane

  • Recently Viewed Products is a function which helps you keep track of your recent viewing history.
    Shop Now